Faavasegaina o maaa eseese o le sila

O le code mo le maaa uʻamea o le H. E tusa ai ma metotia eseese o suʻega maaa, o faʻataʻitaʻiga masani e aofia ai Brinell (HB), Rockwell (HRC), Vickers (HV), Leeb (HL), Shore (HS) maaa, ma isi. HB ma HRC e masani ona faʻaaogaina. HB o loʻo i ai le lautele lautele o faʻaoga, ma o le HRC e talafeagai mo mea e maualuga le maaa, e pei o le vevela o togafitiga. O le eseesega e faapea o le indenter o le maaa su'ega e ese. O le Brinell hardness tester o le polo indenter, a'o le Rockwell hardness tester o se taimane indenter.
HV- fetaui mo suʻesuʻega microscope. Vickers maaa (HV) Oomi le mea i luga ma se uta e itiiti ifo i le 120kg ma se taimane sikuea cone indenter ma le vertex angle o le 136°. O le vaega pito i luga o le lua indentation mea e vaevaeina i le tau o le uta, o le Vickers faigata taua (HV). Vickers maaa o loʻo faʻaalia o le HV (faʻasino ile GB/T4340-1999), ma e fuaina faʻataʻitaʻiga sili ona manifinifi.
HL su'ega maaa feavea'i e faigofie mo le fuaina. E fa'aogaina le ulu polo e a'afia ai le maaa ma maua ai se pa'u. O le ma'a'a'a e fa'atatau i le fua faatatau o le toe fa'afo'i saosaoa o le tu'i i le 1mm mai le fa'ata'ita'iga i luga o le saosaoa o le a'afiaga. Ole fua ole: Leeb maaa HL=1000×VB (rebound speed)/VA (a'afiaga saosaoa).

img

Su'e maaa Leeb feaveai e mafai ona liua i Brinell (HB), Rockwell (HRC), Vickers (HV), Shore (HS) maaa pe a uma le fua Leeb (HL). Po'o le fa'aoga o le Leeb principle e fua sa'o ai le tau maaa ma Brinell (HB), Rockwell (HRC), Vickers (HV), Leeb (HL), Shore (HS).
HB - Malosi Brinell:
Brinell maaa (HB) e masani ona faʻaaogaina pe a sili atu le vaivai o mea, e pei o uʻamea e le o ni uʻamea, uʻamea aʻo leʻi togafitia le vevela poʻo le maeʻa ona faʻafefe. Rockwell hardness (HRC) e masani ona faʻaaogaina mo mea e maualuga atu le maaa, e pei o le maʻaʻa pe a uma togafitiga vevela, ma isi.
O le maaa o Brinell (HB) o se uta su'ega o se lapo'a patino. O se polo u'amea malo po'o se polo carbide e tasi le lautele e oomi i totonu o le u'amea e su'e ai. O le uta o le suʻega e faʻatumauina mo se taimi faʻapitoa, ona aveese lea o le uta e fua ai le lautele o le faʻailoga i luga o le pito e suʻe ai. O le tau o le maaa o Brinell o le quotient na maua e ala i le vaevaeina o le uta i luga o le vaega o le faʻailoga. E masani lava, o se polo uʻamea faʻamaʻaʻa o se lapoʻa faapitoa (e masani lava 10mm le lautele) oomi i totonu o le mea faitino ma se uta faʻapitoa (masani 3000kg) ma tausia mo se vaitaimi. A maeʻa ona aveese le uta, o le fua faatatau o le uta i le nofoaga faʻapipiʻi o le Brinell maaa taua (HB), ma le iunite o le kilokalama malosi / mm2 (N / mm2).
O le maaa o Rockwell e fuafua ai le fa'ailoga o le tau o le maa'a e fa'atatau i le loloto o le palasitika o le fa'ailoga. 0.002 mm o loʻo faʻaaogaina e avea o se iunite faʻamalosi. Pe a la'ititi tele le HB>450 po'o le fa'ata'ita'iga, e le mafai ona fa'aoga le su'ega ma'a'a Brinell ae fa'aaoga le fua ole maaa o Rockwell. E faʻaaogaina se taimane taimane ma se pito pito i luga o le 120 ° poʻo se polo uʻamea ma le lautele o le 1.59 poʻo le 3.18mm e lolomi i luga o le mea o loʻo i lalo o le suʻega i lalo o se uta patino, ma o le maaa o mea e fuafua mai le loloto. o le fa'ailoga. E tusa ai ma le maaa o mea suʻega, o loʻo faʻaalia i fua eseese e tolu:
HRA: O le maaa lea e maua i le faʻaaogaina o le uta 60kg ma se faʻamau taimane indenter, lea e faʻaaogaina mo mea e matua maualuga le maaa (e pei o le carbide sima, ma isi).
HRB: O le maaa lea e maua mai i le faʻaaogaina o le 100kg uta ma se polo uamea malo ma le lautele o le 1.58mm, lea e faʻaaogaina mo mea e maualalo le maaa (e pei o le uamea faʻafefe, uʻamea, ma isi).
HRC: O le maaa lea e maua mai i le faʻaaogaina o le uta 150kg ma se indenter cone taimane, lea e faʻaaogaina mo mea e maualuga tele (e pei o le uamea malo, ma isi).
I le male:
1.HRC o lona uiga o Rockwell faigata C fua.
2.HRC ma le HB e faʻaaogaina lautele i le gaosiga.
3.HRC tulaga talafeagai HRC 20-67, tutusa ma HB225-650,
Afai e maualuga atu le maaa nai lo lenei laina, fa'aaoga le Rockwell hardness A scale HRA,
Afai e maualalo le maaa nai lo le vaega lea, fa'aaoga le Rockwell hardness B scale HRB,
Ole pito i luga ole malosi ole Brinell ole HB650, e le mafai ona maualuga atu nai lo lenei tau.
4.O le indenter o Rockwell maaa suʻega C fua o se taimane cone ma se tulimanu vertex o 120 tikeri. O le uta su'ega o se tau fa'apitoa. O le tulaga Saina e 150 kgf. O le indenter o le Brinell hardness tester o se polo uamea malo (HBS) poʻo se polo carbide (HBW). O le uta su'ega e eseese ma le lautele o le polo, mai le 3000 i le 31.25 kgf.
5. O le Rockwell maaa indentation e matua laʻititi, ma o le tau fuaina o loʻo faʻaogaina. E mana'omia le fuaina o nai vaega e su'e ai le tau averesi. E fetaui lelei mo oloa maeʻa ma fasi pepa manifinifi ma faʻavasegaina o suʻega e le faʻaleagaina. O le Brinell maaa indentation e sili atu, o le tau fuaina e saʻo, e le talafeagai mo oloa maeʻa ma fasi pepa manifinifi, ma e masani lava e le faʻavasegaina o suʻega e le faʻaleagaina.
6. O le tau maaa o Rockwell hardness o se numera e le ta'ua e aunoa ma ni iunite. (O le mea lea, e le sa'o le ta'ua o le maaa o Rockwell o se tikeri faapitoa.) O le taua o le maaa o Brinell maaa ei ai iunite ma ei ai se sootaga vavalalata ma le malosi tensile.
7. O le maaa o Rockwell e fa'aalia sa'o i luga o le telefoni po'o fa'aali numera. E faigofie ona faʻaogaina, vave ma faʻaogaina, ma talafeagai mo le gaosiga tele. O le maaa o Brinell e manaʻomia ai se microscope e fua ai le lautele o le indentation, ona suʻe lea i luga o le laulau pe faʻatatau, lea e sili atu ona faigata le faʻaogaina.
8. I lalo o nisi tulaga, HB ma HRC e mafai ona fesuiaʻi e ala i le suʻeina o le laulau. Ole fua fa'atatau ole mafaufau e mafai ona fa'amaumau fa'apea: 1HRC≈1/10HB.
Su'ega maaa o se su'ega faigofie ma faigofie ile su'ega o mea tau masini. Ina ia faʻaaogaina le suʻega faigata e sui ai nisi o suʻega faʻainisinia, e manaʻomia se faʻaliliuga sili atu ona saʻo i le va o le maaa ma le malosi i le gaosiga.
Ua fa'amaonia e fa'ata'ita'iga e iai se feso'ota'iga tutusa i le va o tulaga ma'a'a eseese o mea u'amea ma le va o le malosi ma le malosi. Ona o le taua o le maaa ua fuafuaina e le uluai palasitika deformation teteʻe ma le faʻaauau palasitika deformation teteʻe, o le maualuga o le malosi o le meafaitino, o le maualuga o le palasitika deformation teteʻe, ma le maualuga o le tau maaa.


Taimi meli: Aukuso-16-2024